Gå vidare till innehållet
Att välja rätt material och filament för 3d-print

Att välja rätt material och filament för 3d-print

När du väljer material eller filament för din 3D-skrivare är det viktigt att tänka på vad du vill skriva ut och vilka egenskaper du behöver. Här är en guide för att hjälpa dig att välja rätt filament för din specifika applikation.

Vi går igenom följande filament

 • PLA
 • PETG
 • ASA
 • ABS

PLA Filament (Polylactic Acid)

Hög styvhet, bra detaljer och prisvärd! PLA är en biologiskt nedbrytbar termoplast för billig prototyptillverkning. Bättre detaljer än med ABS, men känsligare för sprickor. Ej lämplig för höga temperaturer.

Gröna förnybara källor som stärkelse, majs eller sockerrör skapar Polylactic Acid, PLA-material eller PLA-filament. Detta betyder att det är bättre för miljön än andra material eftersom det kan återvinnas, det finns även PLA-filament tillverkad av återvunnen plast. Det perfekta materialet att använda i processen för prototyptillverkning och modellering med 3D-print. Framför allt när man använder FDM-teknologi, är PLA-filament ett populärt val i 3D-print.

I branscher och företag där 3D-print fortfarande är en relativt ny tillämpning, är PLA-materialet det bästa alternativet. Eftersom det är känt i branschen som det lättaste filamentmaterialet att printa med. Det är idealiskt för dem som vill utföra snabb prototyptillverkning snabbt och enkelt.

 • Egenskaper: lätt att arbeta med, luktfritt, miljövänligt
 • Användningsområden: Modeller, prototyptillverkning, utbildning
 • Efterbehandling: PLA är en lätt efterbehandlingsbar termoplast som är lämplig för prototyping. Den går att måla med vanliga färgprodukter, men för en mer hållbar yta kan den lackeras med en klar lack. PLA är dock känslig för höga temperaturer, så det är viktigt att välja rätt typ av lack.

PET-G Filament (Glycol-Modified Polyethylene Terephthalate)

PETG är en termoplast med förbättrade egenskaper jämfört med PLA. Den har hög motståndskraft mot stötar och utmärkt resistans mot kemikalier och fukt. Plus att den går att sterilisera.

3D-print med PETG-filament ger ett resultat som ger materialen en klar look, som är mindre skört än PET:s grundform. Polyetentereftalat (PET) är ett av de mest använda plastmaterialen i världen. I själva verket, om du tittar omkring dig, kommer du att finna att PET används i många olika tillämpningar, som vattenflaskor, ända upp till fibrerna i din klädsel. Den används också i stor utsträckning i termoformningsprocesser och kan kombineras med glasfiber för att användas inom teknikvärlden. De flesta livsmedel och drycker levereras och förpackas också med PET. 

 • Egenskaper: stark, flexibel, hållbar
 • Användningsområden: Flaskor, kapslar, beskyddande skal, höljen, väskor
 • Efterbehandling: PETG har bra efterbehandlingsmöjligheter och går att lackera och måla med samma produkter som för PLA. Den har också förbättrad resistans mot kemikalier och väder, så den är ett utmärkt val för utomhusapplikationer.

 ASA Filament (Acrylonitrile Styrene Acrylate)

ASA är en termoplast med egenskaper liknande ABS men med förbättrad motståndskraft mot väder, värme och kemikalier. ASA är ett bra val för utomhusapplikationer på grund av dess UV-stabilitet och höga resistans mot kemikalier.

 • Egenskaper: UV-resistent, hållbar, hög värmeledningsförmåga
 • Användningsområden: Utomhusprodukter, bildelar, verktyg
 • Efterbehandling: ASA har goda egenskaper när det gäller efterbehandling och lackering. Den går att måla och lackera med samma produkter som för ABS, men ASA har en bättre resistans mot väder, värme och UV-strålning. 

ABS Filament (Acrylonitrile Butadiene Styren)

En vanlig plast för 3d-print med förbättrade mekaniska och termiska egenskaper jämfört med PLA. ABS är en vanlig termoplast med bra mekaniska egenskaper, utmärkt stötskydd samtidigt som det är lättviktigt och kan hantera många olika kemikalier.

 • Egenskaper: stark, hållbar, återvinningsbar
 • Användningsområden: Lego-byggklossar, elektronik, bildelar, leksaker
 • Efterbehandling: ABS har en god möjlighet till efterbehandling och går att måla och lackera med vanliga färgprodukter. ABS är dock känslig för fukt och kemikalier, så det är viktigt att välja rätt typ av lack eller färg för att förhindra skador.

Vanliga parametrar för printtemperatur för de olika filamenten

 • PLA: 190-210°C
 • PETG: 210-250°C
 • ASA: 240-260°C
 • ABS: 230-260°C

Observera att printtemperaturen varierar beroende på filamentets märke, färg och tjocklek samt printerns kalibrering, så det är viktigt att kontrollera filamentets specifikationer och använda riktlinjerna som en grund för justeringar.

Att tänka på vid val av märke och tillverkare av filament 

Vi rekommenderar att välja ett filament av jämn och hög kvalitet som materialen från https://easy2print3d.com eller FormFutura https://formfutura.com/.

Föregående artikel Frigolitskärning - Det enkla sättet att tillverka snygga skyltar
Nästa artikel Använda UV-printer för transfertryck på kläder