Gå vidare till innehållet
3D-print har massor av användningsområden - vi listar några

3D-print har massor av användningsområden - vi listar några

Nya generationens teknik förändrar marknadsföringen och förutsättningarna för hur reklam- och temamiljöer skapas. 3D-printade skyltar och 3D-print inom detaljhandeln kommer att förändra hela marknaden. Med 3D-skrivare för storformat kan superstora objekt för detaljhandel, scenbygge, display, evenemang och arkitektonisk design produceras. Föremål kan tillverkas i valfri storlek och form utan restriktioner från traditionella metoder. Framför allt ger 3D-print möjligheten att skapa fantastiska blickfång och insta-moments.

Ny teknik skapar nya behov och möjligheter för marknadsföring

Hållfasthet

Med en 3D-printad bokstav eller skylt i ett stycke blir hållfastheten bättre. Detta beror på att omkretsen kapslar in hela objektet och fördelar laster. Den printade utfyllnaden (infill) hjälper också till att ta upp lasten och sprida den genom hela det printade objektet och på så sätt förhindra stress i materialet. Detta gör att 3D-print är starka i kompression och skapar materialspänningar i mindre grad.

Ingen sammansättning krävs

För de företag som redan idag använder 3D-print för skyltar, och som använder en 3D-skrivare för mindre utskriftsformat, finns det många tillfällen där föremålen måste limmas, smältas samman eller mekaniskt hållas samman för att bilda större objekt. 

Med en 3D-printer för storformat kan föremålet printas i ett stycke

En av fördelarna med att kunna 3D-printa i ett större format är att för- och efterprocesser kan elimineras. När du printar mindre bitar för ett föremål som ska monteras, kan det behövas mer design- och konstruktionsarbete för att lägga till pinnar och nyckelhålsfunktioner som hjälper bitarna att låsa ihop. Å andra sidan är det tidskrävande och inte alltid enkelt att använda lim och andra metoder. Möjligheten att 3D-printa ett stort föremål på en gång förenklar tillverkningsprocessen och spar tid.

3D-print i verklig storlek

Vi har alla sett 3D-skrivare som printar allt från gulliga figurer till leksaker till smycken till och prototyper.

För skyltbranschen och detaljhandeln är möjligheten att printa större format det viktiga. Så stora print att branschen efterfrågar 3D-skrivare som kan printa till exempel hela möbler, skyltdockor och skulpturer. Dessutom passar profilbokstäver, bord, lampor, actionfigurer och skyltdockor in i idén om 3D-print i naturlig storlek.

Skapa insta-moments med 3D-print

Förutom fördelen av 3D-print i storformat är praktisk funktionalitet också ett nyckelperspektiv. Till exempel att skala modeller av handhållna prylar, leksaker,  POP displayer och många fler föremål som är användbara för försäljnings- och visualiseringsändamål. 3D-print i storformat ger nya möjligheter att skapa fantastiska blickfång och insta-moments.

uppskalad 3d-printad modell av mjölkkartong
Exempel där en skalad modell av 3D-print skapar ett blickfång.

Utrymme för kreativitet 

Så klart kan många fler detaljer uttryckas eller replikeras med 3D-print i storformat. Till exempel har flera konstnärer gjort verk som är över 6 meter långa genom att introducera 3D-print i sina tekniker. Skulpturer av dinosaurier med fantastiska detaljer har gjutits i vax efter att ha använt 3D-printade formar. Fullstora byster av personer har 3D-printats och även flygsimulatorer för rymdfärjor och funktionella robotar. Möjligheterna att skapa nya föremål är oändliga och det är fantasin och kreativiteten som sätter gränserna!

Du kan se mer av olika tillämpningar av 3D-print på tractus3d.com.

Vanliga tillämpningar av 3D-print inom skylttillverkning och arkitektur

3D-printad profilbokstav
Exempel med 3D-printad profilbokstav 

Soft Signage – ramar

Soft signage, digitalt textiltryck, är en tyggrafik som infogas i en ram. Traditionellt är dessa ramar skapade av aluminium, trä, akryl eller stål. Med dagens teknik, varför inte 3D-print?  3D-printa ramen och montera LED-belysning för att få den att sticka ut ännu mer. När du har en 3D-skrivare i LARGE VOLUME-serien för riktigt stora 3D-print, öppnar detta upp en ny värld av möjligheter.

Skyltar och profilbokstäver

Profilbokstäver är ofta förstahandsvalet i exteriör skyltning på offentliga och kommersiella byggnader. Profilbokstäver kan också användas för att locka kunder till en mässmonter eller dekorera inredningen i en butik. Dessa skräddarsydda bokstäver är gjorda av metall eller plast och ofta invändigt belysta. Att 3D-printa  profilbokstäver spar mycket tid och pengar jämfört med traditionella metoder. I vårt kundcase med Styles Werbertechnik kan du läsa om hur de gjort besparingar med så mycket som 30% genom att ställa om sin produktion till 3D-printade profilbokstäver.

  • Dels genom minskad personalkostnad. 3D-skrivarna från Tractus3D är professionella maskiner, designade för att användas 24/7, vilket innebär att skrivaren kan vara i drift både dag och natt och på helger utan att en operatör behöver närvara.
  • Dels genom minskad materialkostnad och svinn. Kostnaderna är betydligt lägre, på grund av det lägre baspriset på materialet ochdessutom minskar materialspill till nära noll vilket är helt unikt ur ett hållbarhetsperspektiv. Väljer man dessutom ett filament av återvunnet material blir miljövinsten ännu större.

Läs vårt case om den tyska skyltfirman Styles Werbetechnik, som är specialiserade på 3D-printade profilbokstäver och skyltar.

Utsmyckning och arkitektur

Genom introduktionen av 3D-print i storformat har arkitekturbranschen förändrats. Möjligheten att skapa stora objekt med 3D-print förenklar bygg- och renoveringsprojekt. Byggnader kan få en helt ny identitet tack vare möjligheten att 3D-printa stora strukturer, till exempel ornament och andra byggnadsdetaljer för utsmyckning. Ornamenten behöver inte längre tillverkas för hand, vilket avsevärt minskar arbetskostnader och materialkostnader. Dessutom förkortas processen från designförslag och framtagande till installation. Med en 3D-skanner kan befintliga detaljer skannas av och sedan återskapas för att ersätta skadade eller saknade detaljer, till exempel i arbetet med att restaurera en äldre byggnad.

Du kan se mer av olika tillämpningar av 3D-print på tractus3d.com.

3d-print ornament
Exempel på där 3D-print används för att restaurera en byggnad.

Inredning och design

En 3D-skrivare för storformat gör det möjligt att 3D-printa lampor, bord, stolar och andra föremål. Designers har nu möjlighet att skapa inredning på plats. Först genom att göra en digital design av inredningen och efter det göra den till verklighet genom att 3D-printa den.

Kundanpassade skyltdockor för detaljhandeln

Skyltdockor i naturlig storlek är inga problem att 3D-printa. Kändisar, fotbollsspelare, catwalkmodeller, you name it. En storformatsskrivare möjliggör helt anpassade kampanjer. Läs mer om företaget Hans Boodt, som specialicerat sig på ta fram och 3D-printa kundanpassade skyltdockor.

Lys upp din värld

Du kan printa hela lampor i ett stycke med en 3D-skrivare för storformat. Tractus3D-skrivare i kombination med 3D-mjukvaran Simplify3D gör att du kan skriva ut ett ihåligt föremål som passar ljuskällan utan problem.

3d-printad lampskärm
Exempel på 3D-printad lampskärm

Set-design, POP och displayproduktion

Unika miljöer kan skapas oavsett om det handlar om butiksinredning, en pop-up shop eller scenografi. 3D-skrivare används i detaljhandeln för att tillverka kundanpassad POS som och displayer. Detta beror på flexibiliteten i 3D-print och det breda färgutbudet för filament.

Mässor och utställningar

När du organiserar speciella evenemang kan du utmärka dig med 3D-skrivare för riktigt stora print. 3D-skrivare är idealiska för att producera delar av utställningsdesign eller rekvisita för att imponera på besökarna. Skapa till exempel din egen 3D-printade gäst i en naturlig storlek, en skulptur eller actionfigur.

Som du kan föreställa dig kommer dessa nya sätt för 3D-print i skyltar och detaljhandel att förändra allt.

3D-skrivare Large Volume från Tractus3D

Se alla våra modeller av professionella 3d-skrivare för utskrifter i större format. Eller läs mer om olika tillämpningar av 3D-print på tractus3d.com. 

Föregående artikel Guide till att börja 3D-printa profilbokstäver och skyltar
Nästa artikel Dyker det upp frågor under produktionen som du behöver snabba svar på? Kolla här!